Stichting Brandweer Auto Stadskanaal

BAS staat voor BrandweerAuto Stadskanaal. Dit brandweervoertuig is een Ford F5 met een carrosserie van de toenmalige brandspuitenfabriek Van Bergen uit Heiligerlee.

Het voertuig is gebouwd als tankautospuit met een gecombineerde lage- en hogedrukpomp voor de gemeentelijke brandweer van de gemeente Onstwedde, brandweerpost Stadskanaal.

De Ford F5 is in 1951 in opbouw genomen en heeft dienst gedaan in Stadskanaal van 1953 tot 1973. Na afschrijving is het voertuig vervangen door een Ford Thames Trader met motorspuitaanhanger. De F5 werd voor een symbolisch bedrag (1 gulden!) verkocht aan de Vrijwillige Scouting Brandweerkorps Noord-Nederland.

Na een traject van verkoop en doorverkoop is in 1998 het voertuig aangetroffen bij een oliehandel in Emmen.

Nadat gebleken was dat er binnen de brandweerpost Stadskanaal een gezamenlijke visie en draagkracht met betrekking tot het idee van restauratie aanwezig was, werd besloten het voertuig te kopen. Het bestuur van de Regeling Brandweerorganisatie Zuid-Groningen, waartoe de post Stadskanaal behoort, heeft het benodigde bedrag van 2500 gulden beschikbaar gesteld.

Om de restauratie mogelijk te maken werd de stichting BAS bij notariële akte de dato 4 februari 1999 opgericht. Tevens werd de stichting op 8 februari 1999 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Groningen.

De stichting heeft als doel het verwerven, restaureren en in stand houden van deze oude brandweerwagen van de post Stadskanaal, zo mede in overleg met het korps het beheren en exploiteren daarvan.